Iwiński: Polska nie musi się zbroić

dodano ponad 2 tygodnie temu, 2017-07-10 w kategorii: Informacje

- Wydajemy bardzo mało na naukę i badania, i na to trzeba przeznaczać więcej pieniędzy. Również na służbę zdrowia. Rosja nie zaatakuje żadnego z członków NATO, ani Stany Zjednoczone nie zaatakują Rosji - mówił w programie #RZECZoPOLITYCE Tadeusz Iwiński z Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Rozmowa dotyczyła wizyty i przemówienia prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa w Warszawie. - Pewnie nigdy Polska by nie była w stanie wyasygnować tyle, aby to opłacić - mówił o słowach Trumpa, które według niego były świetną reklamą Polski w świecie Iwiński. Dodał, że o tym, czy było to historyczne przemówienie, to będziemy mogli stwierdzić dopiero po latach.

Prof. Iwiński twierdzi, że fragment przemówienia Trumpa dotyczący Zachodu i cywilizacji był wygłoszony w konfrontacyjny sposób, a powinien dążyć do dialogu, prób porozumienia. - On nie ma prawdopodobnie doświadczonych ghostwriterów. Ta jego teza o cywilizacjach brzmiała bardzo źle - uważa Iwiński.

Oglądaj całą rozmowę z prof. Tadeuszem Iwińskim, kliknij tu